Glass, gazpacho och granizado – spanska sommarklassiker du måste prova

Sommar i Spanien kan bli riktigt varm – solens strålar gassar från klarblå himmel och luften dallrar av hetta. Vad kan då vara bättre än att svalka sig med något gott? Lyckligtvis bjuder den spanska matkulturen på många läckra sommarklassiker som inte bara kyler ner dig utan också bjuder på nya smakupplevelser. Från krämiga glassar till iskalla drycker och kalla soppor – här kommer några måsten att prova för att njuta av sommaren som en äkta spanjor. Ta på solhatten, sätt dig i skuggan och låt oss utforska Spaniens matiga sommarskatter tillsammans!
Glass – svalkande njutning i sommarvärmen
En klassisk spansk helado al corte – glass med smak av grädde och kaffe serverad i skivor mellan kex.
Finns det något mer förknippat med sommar än en riktigt god glass? I Spanien älskar både unga och gamla att njuta av helado under de varma månaderna. På varje strandpromenad och torg hittar du heladerías (glassbarer) som dignar av smaker – långt mer än bara vanilj och choklad. Prova gärna lokala favoriter som helado de turrón, en glass smaksatt med spansk mandelnougat vilket ger en rik, nötig sötma, eller leche merengada, en fryst mjölkkräm smaksatt med citron och kanel som smakar som en iskall variant av risgrynsgröt. Många spanska familjer tar sin paseo – kvällspromenad – med en strut eller bägare i handen, och det är lätt att förstå varför. Glassen här svalkar inte bara i hettan utan är också ett socialt nöje. Du hittar kvalitetsglass hos lokala gelaterior och kedjor, och även i mataffären finns allt från enklare isglassar (polos) till lyxiga pints. Varför inte testa göra egen glass hemma också? Har du en mixer och frysfack kan du skapa din egen turrónglass genom att mixa vaniljglass med bitar av turrón och frysa om. Oavsett om du väljer att köpa eller fixa själv – njut av Spaniens glasskultur i fulla drag i sommar!
Gazpacho – kall tomatsoppa från Andalusien
Klassisk gazpacho andaluz serverad i skål, ofta toppad med krutonger och grönsaksbitar.
Gazpacho är en kall tomatsoppa som härstammar från Andalusien i södra Spanien. Den görs traditionellt på mixade råa grönsaker – oftast mogna tomater, gurka, paprika, lök, vitlök, lite bröd, olivolja och vinäger – vilket ger en slät, ljusröd soppa full av smak. Att gazpacho serveras kylskåpskall gör den perfekt en het sommardag. För spanjorerna är den lika mycket dryck som förrätt; man kan hälla upp den i glas och smutta för att släcka törsten, eller äta den ur skål med sked. Soppan är inte bara svalkande utan också fullproppad med nyttigheter – vitaminer, fibrer och antioxidanter från alla grönsaker. Gazpacho har funnits i århundraden (det sägs att rätten går tillbaka åtminstone till 1500-talet) och varje familj har sitt eget recept. Om du är ovan vid kall soppa kan idén kännas lite udda först, men gazpacho brukar överraska de flesta med hur uppfriskande och gott det är en varm dag.
Du kan hitta färdig gazpacho i Spanien – till och med i mataffären säljs den på tetra-pack, klar att dricka eller äta. Men den smakar allra bäst hemmagjord eller på restaurang. Som tur är är den busenkel att laga själv: du mixar bara tomater, gurka, paprika, lök, vitlök, olivolja, vinäger, lite vitt bröd samt salt och peppar till en slät soppa. Låt den kallna ordentligt i kylen och servera sedan med isbitar eller krutonger. Tips: Har du bråttom att kyla den kan du mixa i några isbitar direkt. En klassisk gazpacho är len, nästan som en smoothie, men du kan också servera med hackade gurk- och paprikatärningar vid sidan om för extra crunch. I Andalusien får man ofta en liten skål med finhackad tomat, gurka, paprika och brödkrutonger att toppa soppan med – det är både dekorativt och gott. För den som vill prova att göra gazpacho finns massor av recept; ICAs receptsida beskriver rätten som en svalkande grönsakssoppa som är enkel att laga, och där hittar du flera varianter. Gazpacho är verkligen ett måste i sommar – lika omtyckt av spanjorerna själva som av besökare. (Faktum är att Ernest Hemingways romanfigur i Den gamle och havet startar sin dag med en flaska gazpacho till frukost – så integrerad är soppan i den spanska sommaren!) Våga du med – kylskåpskall gazpacho kommer garanterat att bli din vän under heta dagar.
Salmorejo – krämig tomatsoppa från Córdoba
Len salmorejo cordobés serveras klassiskt med tärnad serranoskinka och hackat ägg på toppen. En annan kall tomatsoppa som du måste prova är salmorejo. Den kommer ursprungligen från Córdoba i Andalusien och kan vid första anblick likna gazpacho – men låt dig inte luras. Salmorejo är tjockare och krämigare än gazpacho, eftersom den innehåller mer bröd och inga gurkor eller paprikor. Basen är solmogna tomater som mixas med vitt bröd, olivolja, vitlök och en skvätt vinäger till en sammetslen puré. Resultatet är en underbart len soppa med orange-rosa färg och fyllig smak. Salmorejo serveras alltid kall, ofta som förrätt eller tapa, och traditionellt toppar man den med hackat hårdkokt ägg och tärnad serranoskinka – en fantastisk kombination av det krämiga och det salta. (Om du är vegetarian eller vegan kan du givetvis hoppa över dessa toppings – soppan i sig är himmelskt god ändå!)
I Córdoba äter man salmorejo under sommarens varmaste dagar, och många restauranger över hela Spanien har den på menyn som ett svalkande alternativ. Det finns till och med färdig salmorejo att köpa i kyldisken i vissa större mataffärer, särskilt i södra Spanien. Men bäst är nog att smaka en hemlagad variant. Hur gör man salmorejo? Lätt som en plätt – i princip samma metod som gazpacho. Du mixar tomater, vitlök, olivolja, vinäger och en rejäl bit dagsgammalt bröd till en slät kräm. Hemligheten är just det extra brödet som ger den där tjocka konsistensen (tänk dig en kall tomatkräm). Krydda med salt och peppar och låt stå kallt. På ett par timmar i kylen utvecklas smakerna fint. Servera i små skålar eller glas och toppa gärna med ägg och skinka för autentisk känsla. Ett recept på salmorejo (på svenska) finns till exempel på Wikibooks kokbok online, och fler finns på spanska matsajter – sök efter “receta salmorejo cordobés” så hittar du många varianter (det går utmärkt att översätta dem med ett klick). Precis som gazpacho kan du anpassa salt, syra och konsistens efter din egen smak – späd med lite kallt vatten om den blir för tjock, eller ha i mer bröd om du vill ha den matigare. När du väl tagit första skeden av denna silkeslena soppa kommer du förstå varför många spanjorer faktiskt föredrar salmorejo framför gazpacho som sommarfavorit!
Granizado – frusen slush med spanska smaker
Iskall granizado de limón – citron-slush – är en spansk favorit för att stå emot värmen.
När solen står som högst kan det vara läge för en granizado, Spaniens egen version av slush. En granizado är enkelt uttryckt en dryck gjord på krossad is blandad med smaksatt sockerlag eller juice – tänk slushie, fast ofta godare. Den vanligaste varianten är granizado de limón, alltså citronslush. Den smakar som fräsch, iskall lemonad med små knastrande iskristaller – otroligt uppfriskande när temperaturen stiger mot +35°C! Du hittar granizado på caféer, barer, kiosker och glassbarer över hela Spanien under sommaren. Ofta står en maskin på disken och rör runt en frostig, halvfryst dryck som tappas upp i glas vid beställning. Förutom citron kan du stöta på andra smaker: granizado de café (kaffeslush) är väldigt populärt i t.ex. Valencia – spanjorerna älskar sin iskaffe. Faktum är att i Valencia-regionen serveras granizado de café ofta med en skopa vaniljglass eller en klick vispad grädde – då kallas det blanco y negro och är en himmelsk kombination av kallt kaffe och krämig glass. Även apelsin, cola eller andra fruktsmaker förekommer som granizado på olika håll, men citronen håller sig ständigt på topp som storsäljaren.
Vill du svalka dig snabbt är granizado perfekt – den innehåller varken fett eller koffein (om du inte väljer kaffevarianten) och känns nästan som att dricka sorbet. Du kan sippa på den med sugrör medan du strosar runt på marknaden eller sitter på en bänk i skuggan. Barn brukar älska granizados lika mycket som vuxna gör. Kan man göra granizado hemma? Absolut! Det är busenkelt och kräver ingen specialmaskin. För en klassisk citron-granizado: blanda saften från några citroner med socker efter smak (och lite vatten). Ställ in i frysen i en form och rör om med gaffel varje halvtimme så att det bildas iskristaller – efter ett par timmar har du en perfekt slush att skeda upp. Alternativt kan du frysa en söt saft eller juice i en bred låda och sedan skrapa den frusna isen med en gaffel. Servera i glas och ät med sked eller sugrör. Tips: Vill du imponera på spanska vänner, prova att göra granizado de café. Brygg starkt kaffe, söta det och frys som ovan – resultatet blir en läcker kaffeslush som gärna kan toppas med en klick vispgrädde. Oavsett smak så är granizado den perfekta törstsläckaren under spanska sommarens hetaste dagar.
Horchata – Valencias kultförklarade tigernötsdryck
Ett glas iskall horchata de chufa serveras ofta med fartons, avlånga söta bröd att doppa – en riktig valenciansk tradition.
Dags att presentera något unikt spanskt: horchata de chufa. Det är en söt, mjölkig dryck som egentligen inte innehåller någon mjölk – den görs av jordmandel (tigernötter) som blötläggs och mals med vatten och socker. Horchata härstammar från Valencia-trakten i östra Spanien och har avnjutits där i århundraden. Spanjorerna dricker den iskall under sommarens varmaste dagar, och drycken är så förankrad i den lokala kulturen att den har skyddad ursprungsbeteckning i regionen (den äkta varan kallas Horchata de Chufa de Valencia D.O.). En riktig horchata har en egenartad, nötaktig smak – lite som mandelmjölk men ändå inte. Ofta tillsätter man en gnutta kanel eller rivet citronskal som smakbryggare, vilket ger en frisk arom. Serverad väl kyld är horchata otroligt uppfriskande och släcker törsten samtidigt som den stillar sötsuget. Många som provar beskriver smaken som en korsning mellan nötmjölk och milkshake – annorlunda men ljuvlig!
Horchata är starkast förknippad med Valencia, men finns numera i hela Spanien. Den säljs färsk på horchaterías (horchatabarer) och caféer under sommaren – håll utkik efter skyltar med texten “Hay Horchata” (’Det finns horchata’) när du strosar på stan varma dagar. Enligt tradition i Valencia dricker man gärna horchatan som mellanmål på eftermiddagen (den klassas som merienda, alltså något man tar mellan lunch och sen middag). Och det bästa sättet att avnjuta den är iskall i glas, tillsammans med ett par nybakade fartons – avlånga, sockerglaserade kaffebröd som man doppar i glaset. Kombinationen av den kylda, söta drycken och det fluffiga bakverket är himmelsk (och ganska beroendeframkallande, ska erkännas!). Är du i Valenciaområdet får du inte missa att besöka en klassisk horchatería – till exempel i Alboraya strax utanför Valencia stad, som är känt som horchatans mecka – och beställa “una horchata y fartons”. Det är sommarfika på valencianskt vis!
Du kanske undrar vad horchata egentligen är gjord av. Jo, tigernötter, eller chufas som de kallas på spanska, är små rotknölar (ingen tiger och ingen mandel trots namnet) som odlas just kring Valencia. När de blötläggs och mals får man en vit, mjölkliknande dryck som sötas efter tycke. Traditionellt används inget annat än vatten, chufas och socker i drycken – det är alltså en naturligt laktosfri och vegansk dryck, full av mineraler och vitaminer från tigernötterna. Faktum är att horchata ursprungligen ansågs ha hälsobringande egenskaper; tigernötterna sägs vara bra för matsmältningen och hjärtat, och drycken är relativt kalorisnål jämfört med t.ex. milkshakes. Det skadar ju inte att något så gott också har sina hälsofördelar!
Kan man göra horchata hemma? Ja, men det kräver lite framförhållning. För äkta valenciansk horchata behöver du få tag på torkade tigernötter (finns ibland i specialbutiker eller online). Dessa blötlägger du i vatten i ett dygn, sedan mixar du dem med nytt vatten tills du får en grumlig “mjölk”. Sila bort det fasta och blanda i strösocker efter smak (och gärna en nypa kanel och lite rivet citronskal). Servera iskall – gärna efter att ha stått i kylen några timmar. Det finns flera recept att följa; El Comidista (Matbloggen hos tidningen El País) har ett genuint recept på spanska som kan vara värt att kika på om du vill nörda in dig. Om du inte kan få tag på chufas kan du göra en liknande “fusk-horchata” på ris och mandel – faktiskt är den latinamerikanska varianten av horchata baserad på just ris och mandel. Mejeriföretaget Arla har till och med ett recept där horchata beskrivs som en ris- och mandeldryck från Spanien. Smaken blir inte identisk med tigernöts-originalet, men fortfarande väldigt god och svalkande. Kör helt enkelt blötlagda skållade mandlar, lite okokt ris, kanelstång, vatten och socker i mixer och sila – så har du en sorts horchata. Men om du befinner dig i Spanien är vårt råd: passa på att köpa den äkta varan! Färsk horchata från en riktig horchatamästare, serverad i iskallt glas, är en smak av spansk sommar du sent ska glömma.
Som du märker finns det inga ursäkter att gå runt törstig eller överhettad i sommar – Spanien erbjuder en hel uppsjö av svalkande läckerheter att upptäcka. Kanske blir du förälskad i krämigheten hos salmorejo, kanske fastnar du för horchatans unika smak, eller också finner du en ny favoritglassmak som får barndomens vanilj att blekna. Våga prova något nytt! Att bo i Spanien som svensk pensionär (eller vilken ålder du än är) innebär en fantastisk chans att omfamna landets rika matkultur. Så nästa gång solen steker, varför inte kliva in på den där lokala baren eller glasskiosken och beställa något du inte testat förut? Livet är för kort för att bara dricka vatten – upptäck de spanska sommarklassikerna du också. ¡Salud y buen provecho! Njut av sommaren och all den goda svalka som det spanska köket har att erbjuda. 🍹🍨☀️